Automobila: desafio sozio-teknikoa - Eizagirre, Andoni (Inguruak. Revista Vasca de Sociología y Ciencia Política, 2016)
Automobilaren sistema osagai fisikoek, teknikoek eta humanoek osatzen dute. Baina sistema heldutasun egoera batera iritsita, osagaien arteko simetria galdu egiten da. Automobilak traiektoria, autonomia eta bulkada zehatza hartu ditu, osagaien malgutasuna galdu da, eta agente humanoen askatasun-gradua murriztu da. Azken hamarkadetan mugikortasun motorizatuaren egonkortzea gertatu da. Gainera, bizitza estiloak, ingurune soziala eta lurraldearen antolaketa ere automobilaren beharretara moldatu dira. Artikulu honetan mugikortasun motorizatuak Gipuzkoan izan duen bilakaera egiaztatuko da, eta ikuspegi sozio-teknikoarekin konprometituz, bilakaera esplikatu eta garraio jasangarri baterako iradokizunak egingo dira.